Dubai

Het blijft iets bijzonders voor mij, aankomen in een arabisch land. Arriveren in een warm klimaat met de geuren van onbekende kruiden, de geuren van Sisha en onbekende parfums. Mensen die door hun witte jurken met tulband en boerka’s van een andere planeet of in ieder geval uit een ander deel van de wereld komen. En dat is natuurlijk ook zo, het is omringd door Afganistan, Iran, Irak en Saoedie Arabie, maar in Dubai ligt het toch iets anders. In Dubai is de wereld toch iets minder vreemd dan het lijkt. In dezelfde straat namelijk waar de mannen in witte jurken lopen en de vrouwen in boerka’s en Niqab’s, lopen net zoveel mannen in korte broeken en polo’s en vrouwen in jurkjes en andere zomerse outfits. Allemaal zijn het locals die hier wonen. Toeristen zoals wij lopen er ook tussen waardoor het een heerlijke mengelmoes is van culturen en religies. Iedereen accepteert elkaar zoals ze zijn en alles lijkt in harmonie te verlopen.

Als ik op ons balkon op de 11e verdieping in Dubai zit te genieten van mijn Chivas Regal Schotse whysky met Japanse invloeden en een Corona sigaar uit de Dominicaanse Republiek, ontvouwt mij een warm gevoel dat culturen, religies, mensen en landen elkaar niet alleen goed liggen, maar elkaar ook positief versterken. Misschien zelfs niet zonder elkaar kunnen. Is het niet zo dat als we de machthebbers van vandaag allemaal een jaar op vakantie zouden sturen en het eens overlaten aan de mensen zelf, dat het dan misschien wel goed zal komen met de wereld? Of staan er dan weer nieuwe machthebbers op die vertellen dat ze het beste met hun land voor hebben en ondertussen toch maar weer voor zichzelf en hun familie gaan zorgen ten koste van hun onderdanen? Ik weet het niet, het zal ook niet gebeuren want mensen hebben nu eenmaal leiders nodig, maar het is leuk om eens met die gedachte te spelen en uit te gaan van het goede in de mens. 

Natuurlijk, Dubai heeft wat makkelijker praten, niet door de olie, want dat hebben ze al 60 jaar niet meer. Nee, door handel te drijven en slim te ondernemen en te innoveren is het een welvarend Emiraat binnen de Verenigde Arabische Emiraten. Als autoliefhebber zoals ik, is het hier smullen, de Lamgourgini’s, Ferrari’s en Porche’s lijken hier de gewoonste zaak van de wereld te zijn. Maar toch, de Emir van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem is een visionair. Hij heeft een visie waar hij met Dubai naar toe wil en hij doet het gewoon en dat is mooi om te zien. Daar zouden vele machthebbers een voorbeeld aan moeten nemen. Dubai, ik hou er van.

Aantal keer gelezen :111