De bloesem

Hoe is het om een boom te zijn? Ik reed vandaag door de wijk en zag een paar over-enthousiaste bomen die al in de bloesem staan. Goed, het is lente dus het mag, maar het is wel wat vroeg naar mijn mening.

Ze willen waarschijnlijk de eerste zijn. Misschien wat overdreven, maar het waren wel wat kleinere bomen, dus misschien is het een stukje compensatiedrang. Het compenseren van het feit dat ze kleiner zijn of dat ze er in de zomer als alle bomen er prachtig uit zien, zij wat minder opvallen. Maar ze doen dit ieder jaar. Ieder voorjaar zijn ze de eerste en iedere zomer zien ze er iets minder fraai uit als de bomen naast hun.

Ze verschieten hun kruid iets te snel denk ik. Ze zijn zo vroeg aan het pieken dat niemand het opvalt. Niemand ziet de schoonheid van hun bloesem. Ook de insecten die nog slapen niet, waar het toch eigenlijk voor is bedoeld.

Maar ze doen dit ieder jaar, onafhankelijk van wat er om hun heen in de straat gebeurt, los van het leed en de vreugde in de wereld. Wij mensen laten ons wel beinvloeden door de gebeurtenissen om ons heen. Wij geven het ene jaar wat meer bloesem dan het andere jaar. We stralen het ene jaar wat meer dan het andere jaar. Zou het niet mooi zijn om je niet druk te hoeven maken over alles wat er om ons heen gebeurt? Zou het niet fijn zijn dat de omgeving geen invloed op ons heeft en we ieder jaar dezelfde bloesem zouden geven aan onze omgeving zoals de bomen?

Nee, ik denk het niet. Ik denk dat het niet zo erg is om af en toe geen bloesem te dragen. Het is niet erg dat het ons het ene jaar niet lukt zodat we het andere jaar wel in volle bloei kunnen staan. Het maakt ons sterker omdat we leren dat niet alles vanzelfsprekend is. Dat niet alles automatisch goed komt, maar dat je er voor moet werken. Dat is wat we onze kleine boompjes ook moeten meegeven en leren dat het niet allemaal maar uit hun mobieltjes komt vallen. Nee, het is goed om geen boom te zijn zodat je de bloesem zelf vorm kunt geven en je kunt opvallen in het grote wereldbos.

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

Aantal keer gelezen :91