Lapland dag 6

LVandaag is de temperatuur dan ook echt gezakt naar -42 graden celsius. Zelfs hier in Noord Lapland is dit uitzonderlijk. Je merkt het aan veel dingen, de Finnen hier in het plaatsje Enontekio hebben het zelf ook erg koud. Onze douches zijn koud en de verwarming in het Hotel heeft moeite alles een beetje warm te houden. Loodgieterbedrijven hier maken overuren door bevroren leidingen en defecte verwarmingen. We zijn hier continue in het nieuws en ook de Nederlandse media hebben het  kouderecord van -42,1 graden hier opgepikt. 

Enorm jammer ook want we hadden vandaag een lange sneeuwscooter tocht door de bossen gepland naar een berghut om aldaar bij een haardvuur in een kota wat te Barbequeen. De rit geeft bijna garantie op het Noorderlicht en een onvergetelijke ervaring volgens de groep die gisteren nog wel is geweest. Onze rit is door de extreme koude dus afgelast helaas.

We zijn wel op pad geweest naar een winkeltje in de buurt die allerlei creatieve sieraden en snuisterijen maakt van rendiergewijen. Ook gaan we naar het nabij gelegen visitorscentrum wat een museum huisvest en een film toont van het Pallas-Yllästunturi National Park waar we tegenaan liggen. Ze serveren nog een lekkere lunch dus we hebben ons prima vermaakt.

Je kent misschien wel de tiktok filmpjes waar men op een extreem koude plaats een kop water de lucht in gooit dat bij het neerkomen in sneeuw verandert. Bij -42 graden lijkt ons dit experiment wel de moeite waard om uit te proberen. Je dient kokend water te gebruiken omdat dit zuiverder is dan koud water en bovendien geen luchtbelletjes bevat die een isolerend effect op het water hebben. We gooien het water in de lucht en inderdaad verandert het water direct in sneeuw dat zich als vuurwerk in slierten naar beneden beweegt. 

Het zal waarschijnlijk onze laatste activiteit zijn in dit Noordpool gebied. We zitten boven de poolcircel dus het is echt Noordpool. We maken extreme weeromstandigheden mee in een gebied waar overal een halve meter sneeuw ligt. In een gebied waar meer rendieren leven dan mensen, een gebied waar de Sami bevolking de oorspronkelijke bewoners zijn en zich altijd als rendier herders hebben bezig gehouden. Een gebied van vriendelijke mensen en prachtige natuur van bossen, heuvels en meren. Een gebied wat altijd in onze herinnering zal blijven hangen door de adembenemende zons op- en ondergangen en de nachtelijke Aurora Borealis oftewel het Noorderlicht.

Aantal keer gelezen :0