Finland dag 5

FGisteren avond na een bleek noorderlicht en een biertje, zijn we een beetje op tijd naar bed gegaan. Veel is er ‘s-avonds hier niet te doen namelijk. Spelletjes spelen zou kunnen maar dat doen we niet veel. Vandaag weer een lange en koude dag op het programma. De temperaturen gaan de komende dagen drastisch naar beneden. We vonden -20 graden al extreem maar vandaag zitten we al op -30 graden en de verwachting is dat we de komende twee dagen onder de -40 gaan uitkomen. Je merkt het ook wel want met blote handen in de buitenlucht voelt alsof er een aanslag op je handen wordt gepleegd. Alsof ze worden aangevallen door een bijtende stof. De oplossing is om in beweging te blijven en veel lagen kleding over elkaar heen aan te trekken. Om een idee te krijgen wat ik vandaag ga aantrekken als we naar de rendierenfarm gaan:

  • Vier paar sokken en sneeuwschoenen
  • Een thermo lange broek, een spijkerbroek, een skibroek en een sneeuwpak
  • Een thermohemd, warme trui, winterjas en dat sneeuwpak
  • Een bivakmuts, das en muts
  • Onderhandschoenen, gewone handschoenen en speciale Finland handschoenen

Monique is een superkoudkleum dus die heeft van alles nog een laag aan plus nog wat warmtezakjes en zolen.

Maar goed, de rendierenfarm vandaag dus. In Lapland leven meer rendieren dan mensen 200.000 tov 185.000. In het Noorden waar wij zitten is de verhouding nog extremer, 3.000 tov 30.000. In Lapland zijn alle rendieren van mensen. Ze leven wel in het wild, maar zijn altijd van een eigenaar. Bij een van die eigenaren zijn we vandaag op bezoek. Deze van oorspong Sami familie, de Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland, heeft rond de 2500 rendieren in beheer in een gebied van 70km x 40km. De kuddes dwalen hierbinnen rond en worden door een tiental herders in de gaten gehouden. Deze familie leeft van de verkoop van rendierenvlees, dat is hun belangrijkste bron van inkomsten. Daarnaast van toerisme en de verkoop van rendier attributen. 

We mogen de rendieren die bij de boerderij zitten voeren en aaien, om later die ochtend tijdens lunch een van hun broertjes of zusjes in de rendierensoep tegen te komen. Het is een vreemde wereld waar we in leven en daar maken we dankbaar gebruik van.

Tijdens de lunch in de karakteristieke  kotta met open haardvuur, vertellen de zusjes uitgebreid en enthousiast over de Sami mensen en hun gewoontes. Af en toe heerlijk onhandig buitelen ze met goedbedoeld engels over elkaar heen en nemen ons mee in hun wereld en gebruiken. We genieten van hun verhalen en kopen uiteindelijk een rendierenvel na een pittige onderhandeling wat me maar twee tientjes heeft opgeleverd. Leuke zusjes maar keihard in de onderhandeling.

Aantal keer gelezen :0