Finland dag 3

Oud en nieuw gevierd in het restaurant van het Hotel. Bij navraag of er ergens in het dorp iets gevierd wordt wat lijkt op een eindejaarsfeestje werd verbaast gereageerd: “ons hotel is de grootste locatie voor zoiets, maar wij doen niets”. Maar de bar gaat hier om 22:30 dicht…. Later op de dag verschijnt er toch een melding dat de bar tot 00:30 open blijft dus we kunnen in ieder geval oud en nieuw een beetje vieren.

Lisa heeft een Noorderlicht app geinstalleerd zodat we in de gaten kunnen houden hoe groot de kans is om vanuit onze locatie het Noorderlicht te zien. De kans is op oudjaarsnacht redelijk aanwezig, we zitten op het randje. Rond 21:00 is de kans het groots, dus we gaan rond 21:30 toch maar even naar buiten. Je wil het toch niet missen he? De app laat de kansberekening weer iets zakken en we gaan een uurtje later ietwat teleurgesteld naar binnen.

Vandaag is het 1 januari, nieuwjaarsdag en er worden twee zeer heldere dag voorspeld met wel temperaturen naar -35 graden zakkend. Dit maakt de kans op het Noorderlicht weer wat groter. We zijn dan ook gepast enthousiast dat we de komende dagen het Noorderlicht gaan zien.

We zetten nieuwjaarsdag voort met een stevige sneeuw wandeling op sneeuwschoenen. We krijgen sneeuwschoenen, van die korte ski’s met grote tanden, en gaan een heuvel beklimmen door een sprookjesachtige bosomgeving met prachtige vergezichten. Een koude (-29 graden) maar prachtige wandeling.

‘S-avonds tijdens het avondeten komt een vrouw luidkeels binnenlopen “het noorderlicht, het noorderlicht!”. Iedereen stuift van zijn tafel weg naar buiten. Wel eerst langs de hotelkamer want -30 graden overleef je niet in je gewone kloffie. Op het meer waar ons Hotel aan ligt ontvouwt het magische schouwspel zich boven ons. Een wonderlijke aanblik waarvan de kleuren op de foto’s feller zijn dan in het echt moet ik toegeven.

Aantal keer gelezen :1