Finland 2024 dag 1

FAangekomen op het pittoreske vliegveldje van Kittali in Finland, krijgen we onze eerste ervaring van -20 graden te verwerken. Een normale lange broek lijkt niet aanwezig te zijn. De koude slaat direct op je benen en het inademen voelt vreemd en onaangenaam. 

Het is begonnen, ons avontuur in lapland. Lapland het Noordelijks deel van Finland ligt boven de poolcircel en licht daarmee in de Noordpool. We zijn dus gewoon op de Noordpool, hoe gaaf is dat! 

Tijdens onze avontuurlijke week vakantie samen met Monique, Brian & Lisa en de ouders van Lisa Ludo & Chantal, gaan we niet voor onze rust of voor het skieeen. Nee we gaan de natuur in, met sneeuwscooters, husky sleeen, een rendierfarm en wandeltochten door de uitgestrekt besneeuwde bossen van Lapland. En uiteraard op zoek naar het Noorderlicht. 

Nadat we onze koffers hebben verwelkomt, zetten we ons in de richting van de Transferbus die ons naar het Hotel gaat brengen, Hotel Hetta in het stadje Enontekio gaat het worden. Het is 150 km rijden over goed begaanbare maar met sneeuw bedekte wegen door een sprookjesachtige omgeving van bossen en bevroren meren. Het is de omgeving waar je je niet zou verbazen als de kerstman met z’n rendieren en arreslee de weg kan oversteken.  Net boven de poolcirkel ligt nl Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt. 

De reis naar het Hotel zal een kleine twee uur in beslag gaan nemen zal later blijken waarbij we de kerstman niet zijn tegen gekomen…….

Na 10 minuten rijden wordt er al een stop ingelast bij een kleding depot. Een gebouw van lapland safari waar we een plunjezak met kleding meekrijgen, snowboots, een thermopak, sokken en handschoenen. Tijdens het passen verandert iedereen in michelin mannetjes en vrouwtjes maar we zijn er nu wel echt klaar voor!

Onderweg dropt de temperatuur nog verder naar beneden en zien we onderweg een vrouw joggen bij -22 graden! In de bergen gaat het zelfs naar de -25 graden. 

Morgen maar eens de omgeving verkennen van het Hotel Hetta waar we nu zijn aangekomen!

Aantal keer gelezen :2