1 Jaar Dubai

We wisselen sinds een jaar Dubai en Nederland af als woonbestemming, dit zijn onze ervaringen van het eerste jaar.

Een luxueus vliegveld, een hete parkeergarage en taxi’s, veel taxi’s. Dat is de eerste indruk die je krijgt na een uurtje of 6½ vliegen als je landt op Dubai International Airport en op zoek gaat naar een taxi om je naar je bestemming te brengen. Een zwarte taxi wordt ons aangesmeerd en daarmee blijken we de hoofdprijs te moeten betalen. We hadden de gele taxi’s moeten hebben. Dat is de eerste les die we een jaar geleden hebben geleerd toen we in Dubai aankwamen om een woning te zoeken waarin we ons de komende jaren willen gaan settelen om te genieten van de Arabische cultuur overgoten met een Westerse saus.

Ons plan was om in Dubai Marina een appartement te gaan kopen dat we als tweede huis zouden gaan gebruiken. In Nederland hadden we ons goed voorbereid op de vastgoedmarkt in het Midden Oosten. Toch in alle opzichten een andere cultuur dan waar we in ons calvinistische Nederland mee zijn opgegroeid. Des te meer ik met mensen sprak over Dubai en haar gebruiken, des te tegenstrijdiger de goedbedoelde informatie werd. Toen zat er voor mij maar een ding op, ik trek mijn eigen plan.

Volgens de statistieken over de waardeontwikkeling van onroerend goed de afgelopen jaren in Dubai, was begin 2022 geen slechte tijd om te investeren.  Tijd om de Funda’s van Dubai te gaan raadplegen (Property Finder en Bayut) om tot een longlist van mogelijke appartementen te komen. Het zou een lijst van 17 appartementen gaan worden die we allemaal wilde gaan bezoeken. Allemaal in de regio die we vooraf hadden bepaald en binnen het budget dat we wilde uitgeven. Aan bijna ieder appartement is wel een andere makelaar gekoppeld, dus we zijn in een internationale roller coaster terecht gekomen van snelle jongens, oplichters en fijne mensen. Het voordeel van veel makelaars is wel dat je heel veel informatie krijgt wat met kruisverbanden en mensenkennis snel leidt tot veel kennis en een heerlijk korte short list van makelaars, welgeteld eentje.

Alhoewel de 17 appartementen allemaal binnen loopafstand in Dubai Marina waren, begonnen we op 28 januari 2022 aan onze zoektocht die onze stappenteller deed exploderen. Na ons droom appartement in Beauport Tower te hebben gevonden begint het administratieve gedeelte. Allereerst is er de uitdaging om het geld vanuit Nederland in Dubai te krijgen. Dit soort transacties mogen alleen met papieren Managers cheques worden afgehandeld wat een soort reservering op je Dubai bankrekening is zodat de ontvanger zeker is dat hij het geld ook krijgt. Maar een bankrekening openen kan nog niet, daar moet je een Emirates ID voor hebben. In ons geval krijg je pas een Emirates ID als je onroerend goed hebt gekocht. Om onroerend goed te kopen moet je Managers cheques hebben. Kortom een vicieuze cirkel waar je niet gemakkelijk uitkomt. Je kunt voor de geld transactie een tussenpersoon inschakelen (Escrow Agent) maar die snoept enkele procenten van je bedrag af en dat gaat om serieus geld. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat een vriend in Dubai bereid was het geld elektronisch van mij te ontvangen zodat hij uit mijn naam de Managers Cheques zou kunnen uitschrijven vanuit zijn rekening. Om dit uit mijn naam te mogen doen is er wel een volmacht nodig, een Power of Attorney. Dit is een standaard overeenkomst die snel was opgesteld. Prima, het geld is geregeld. 

De rechter toren waar ons appartement in zit

De overige administratieve zaken waren verbluffend snel geregeld. Waar je in Nederland enkele weken moet wachten voor het opstellen van de eigendomsakte bij de Notaris loop je in Dubai een loket binnen. Bijvoorbeeld voor de volmacht handel je dit zonder afspraak af binnen enkele minuten bij zo’n loket af waar je bij een ander loket ook je rijbewijs of auto overschrijving kunt regelen. Rijbewijs regelen overigens, klaar terwijl je wacht en zonder afspraak, heerlijk.

En nu genieten we sinds een jaar van ons mooie appartement in Dubai Marina. We genieten en verbazen. 

We genieten van de internationale atmosfeer, de fonteinen, het vuurwerk en de festivals. Van het weer, de luxe, het eten, de woestijn, de zee en de mensen. 

We verbazen ons over de inefficiëntie van bijna alles. De enorme hoeveelheden personeel bij veel gelegenheden is opvallend. In restaurants is dit soms benauwend. Je wordt continue aangestaard door goed geïnstrueerd personeel dat bij de eerste tekenen van je bord leeg hebben, op je afstormen om het ding direct voor je neus weg te halen. 

We hebben een verbouwing laten uitvoeren en buiten de kwaliteit die absoluut goed was, kriebelen mijn handen om het maar zelf te doen. Als er bijvoorbeeld iemand moet langskomen om een probleem op te lossen, komen ze gerust met drie man langs om een klemmende deur te verhangen. Over problemen oplossen gesproken, al onze badkamers waren vernieuwd en van drie wastafels en douches waren de warm- en koud water aansluitingen verwisseld waardoor de kranen niet goed werkten. Van een kraan was zelfs de warmwater aansluiting niet aangesloten. Je zou toch zeggen dat ze dit controleren als ze zoiets aansluiten toch? Dus de kwaliteitscontrole mag hier wel een tandje opgeschroefd worden. 

Een kijkje in het appartement

Diezelfde mensen zijn wel super aardig en in mijn ogen soms overdreven nederig maar dat komt waarschijnlijk door hun ervaringen met sommige niet nader te benoemen bevolkingsgroepen die hier ook zijn en met weinig respect omgaan met deze mensen. Lekker een geintje op z’n tijd breekt het ijs en heb je heerlijk contact. In het verkeer moet je af en toe wel even je ellebogen gebruiken om door de drukte te komen.

Je wordt in Dubai wel een beetje lui als het gaat om de dagelijkse klusjes in en om het huis. In het belastingvrije Dubai heeft iedereen net iets meer te besteden. Als je dan bedenkt dat arbeid hier heel goedkoop is door arbeidsmigranten die weinig nodig hebben om hier te leven en daarnaast nog geld over hebben om naar huis te sturen, zijn de Nanny’s, tuinmannen en klusjesmannen hier rijk vertegenwoordigd. Boodschappen laat je thuisbezorgen, de vuile was laat je ophalen, bij het tanen blijf je lekker zitten en je auto laat je voor een habbekrats met de hand van binnen en buiten wassen in de wasserette of voor de deur.

Een goedbedoeld advies wat ik vaak hoor is dat je in Dubai flink tekeer moet gaan om iets voor elkaar te krijgen. Ik heb mij voorgenomen dit advies niet op te volgen en heb het afgelopen jaar alles met aardig zijn en respect voor de mensen voor elkaar gekregen. Of dit een overwinning is op de verharde maatschappij dat weet ik niet maar ik heb samen met Monique een heerlijk jaar achter de rug in Dubai!

Aantal keer gelezen :113