Yoga

De afgelopen paar weken heb ik kennis mogen maken met Yoga. Eerst via een prive les om een paar lichamelijke oefeningen te leren kennen, daarna in een groepsles op een dinsdagavond om te eindigen met een Yoga weekend in Horssen afgelopen week. Op een inspirerende plek in Gelderland, een prachtig huis met een gerestaureerde kerk waarin de Yoga plaatsvond. Wat is Yoga eigenlijk vroeg ik me eerst af ? Wereldwijd zijn er meer dan 25 miljoen en in Nederland zijn er ruim 600.000 actieve Yoga beoefenaars waaronder ook veel bekende mensen en internationaal veel leiders van de wereld. Dat is nogal wat, dus er zal toch wel iets achter zitten.

Yoga is een filosofie, een leefwijze en oefen-methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, enz), om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.
Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent, in je volledige mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Een hele mond vol als je dit leest en met mijn nuchtere geest, toen ik dit zelf voor het eerst las, ging ik er eens over nadenken wat dit nu eigenlijk betekent. Als je er oppervlakkig over nadenkt is het wellicht zweverig en vaag. Als je er echter dieper over nadenkt, gaat het over jezelf dus hoe je bent en hoe je denkt. Het gaat over de mogelijkheid met je lichaam en geest aan de slag te gaan. Het gaat over je lichaam flexibel te maken of te houden, het gaat over je spierkracht vergroten en het gaat om innerlijke rust en ontspanning met als doelstelling bewust om te gaan met het goede wat er in jezelf zit.

Via Yvonne Bijlaart ben ik met Yoga in aanraking gekomen en ik moet zeggen dat het me aangenaam heeft verrast. Ik stond altijd sceptisch tegenover Yoga, want een nuchtere jongen als ik had het niet zo op spiritualiteit en dat is het gedeeltelijk toch wel. Maar het is de spiritualiteit van het geloof in jezelf en niet zo zeer in een hogere god en dat spreekt me wel aan. De kracht die je in jezelf zit naar boven halen en te gebruiken in het dagelijks leven en dat in combinatie met een flexibel en krachtig lichaam, wie wil dat niet ? Als ik deze zin nog een keer lees, dan is er nog veel werk aan de winkel, maar goed. Nou met dat werk ben ik dus afgelopen weekend in Horssen begonnen. Samen met 13 super leuke mensen zijn we in een soort retraite gegaan zoals ze in het klooster ook doen maar wij met twee keer per dag Yoga, workshops, meditaties en wandelingen. Daarnaast zijn we niet vergeten om te genieten van de omgeving, van elkaar, de lekkere wijn en de heerlijke humor, want het moet wel leuk zijn. Een bijzondere ervaring met bijzondere mensen, waarbij ik mijn grenzen heb weten te verleggen, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik heb me opengesteld voor nieuwe ervaringen en inzichten, ik heb me kwetsbaar opgesteld en geleerd van anderen. Ik heb geleerd dat Yoga niet iets zweverigs of vaag is maar een verrijking van je leven kan zijn wat in een tijd van hectiek, werkdruk en verantwoordelijkheid voor velen een welkome aanvulling kan zijn.

Bedankt voor het fijne weekend aan allen die er bij waren !

Silhouette of a woman doing yoga on the beach at sunset

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

 

Aantal keer gelezen :518